България е старна с дълбоки традиции във въздушните спортове и развитието в авиацията.

Българската история помни множество примери за спортисти представящи страната ни в разнообразни въздушни дисциплини – от парашутни скокове до безмоторно летене, авио и ракетомоделизъм, балонизъм, космонавтика и други.

В съвремената история на България въздушните спортове преминавт през няколко цикъла на възход и падение.

През годините след втората световна война в България въздушните спортове се поддържат изключително с помощ от държавата по линия на организацията за съдействие на отбраната (ОСО)

Благодарение на държавното финансиране клубовете по въздушни спортове създават европейски и световни шампиони в множество дисциплини, обучават млади пилоти и парашутисти които в последствие допълват българската армия, гражданска и селскостопанска авиация

След падането на комунистическият режим следва реструктуриране и разграбване на Организацията за Съдействие на Отбраната (ОСО) в България.

Много от спортовете изгубват финансиране и престават да съществуват – имуществото е разграбено и разпродадено а поддържането на спортните съоржения е непосилно за малкото останали дейци .

Направени са няколко опита за създаване на различни федерации (пример: Българска Федерация по Въздушни Спортове), които не просъществуват за дълго

В началото на 2000 година се заражда идеята за създаване на БНАК от Николай Калчев, Енчо Енчев, Кирил Воденичаров, Цветан Цветанов, Митко Боянов, Румен Младенов, Стефан Стефанов. БНАК е и старото име на Аероклуба.

На учредителното събрание за председател е избран Николай Калчев, а за секретар Валентин Братков.

Започвайки съществуването си с едва няколко клуба, постепенно разраствайки дейноста си, понастоящем БНАК включва 20 клуба представяйки спортовете – парапланеризъм, парашутизъм, делтапланеризъм и безмоторно летене.

Въпреки трудностите на днешните времена и почти ицяло самостоятелното финансиране на спортните състезатели в последните години българските въздушни спортове отнбово бележат възход и доказателство за това са Българските световни и европейски шампиони в представяните спортове.